Skip to content

Appelsiner

november 15, 2009

Det er en kamp når man har smakt noe godt, og så må man la vær å spise det fordi det er uetisk. Jeg bryr meg ikke om endene blir fornærmet når de blir fôret til foie gras, synes det er helt greit å slakte en gris kort tid etter fødselen og ville spist en delfin, om den smakte godt. Men jeg synes ikke det er greit å spise en israelsk appelsin. Ikke fordi de smaker dårlig, men fordi det bidrar til å holde det palestinske folket nede. Det går ikke lang tid mellom vær gang det er snakk om bosetninger på Vestbredden, og det er vanskelig å følge med på om de kommer eller går. Det du uansett kan være sikker på er at Vestbredden ikke blir overgitt palestinerne på en stund. En tredjedel av vannet til Israel kommer fra dette okkuperte området og vann gir landbruk, noe som igjen gir penger. I 1967 bestemte Israel seg for at alt vann lå under myndigheten til det militære og det ble ulovlig for folk (i praksis palestinere) å grave brønner. Nå, førti år etter, har israelerne vann i kranen, mens palestinere må vente på en tankbil med vann. I tørketider, noe som er vanlig i en halv-ørken, kan det gå månedsvis mellom hver gang bilen kommer. Når det er såpas vannmangel, så kan du jo tenke deg hvordan det er å drive jordbruk der. En bonde er avhengig av regnvann, men det skal veldig enkle oppgraderinger til for at ekstra vanning kan øke produksjonen. De fleste driver veldig små jordbruk og kan vanne for hånd. Men det skjer ikke. I stedet øker Israel sin eksport mot en anslått sum på en milliard dollar i 2010. På tross av at vi her i Norge liker å mene at vi har et nyansert syn på Israel-Palestina-konflikten, så viser vi det ikke. Importen fra Israel økte med 11,6 prosent fra 2007 til 2008. Sett i sammenheng med at vi stoler blindt på kjøpmannsmafiaen, så er det vel for mye å forlange at vi skal ta et etisk valg med handlekurven. Det hjelper heller ikke at Rema 1000 merker israelske appelsiner som marokkanske. Jeg er ikke så naiv til å tro at løsningen på en tung konflikt finnes gjennom hvilke appelsiner du pakker med Kvikk-Lunsjen, men det engang sånn at hver gang du legger igjen penger i et kasseapperat, så støtter du en sak. Du kan velge om du vil støtte Fairtrade-kaffebønder i Colombia, norske småskala-produsenter og til og med videre israelsk undertrykking av palestinere. Det valget liker jeg. Jeg oppfordrer alle restauranter og butikker til å opplyse grønnsaksleverandøren sin om at de ikke vil ta imot varer fra Israel, men tar gjerne et palestinsk alternativ.

 

A sort introduction to the problems of buying imported Israeli produce and the effect it has on the palestinian people. Read this for more info: http://www.passia.org/meetings/2005/Andy-Rowell-Meetings2005.htm

Reklamer

From → Uncategorized

6 kommentarer
 1. Helt enig, ligg unna urtene på Metro..

  • christopherhaatuft permalink

   Kjøpte noen der som holdt seg i nesten to uker! Metro er le merde. Hvordan går det hjemme?

 2. Øystein Sjøtun permalink

  Fantastisk!!
  Dette er absolutt en sak man bør sette større fokus på hos oss forbrukere.

  • christopherhaatuft permalink

   Dette er vel kanskje i avisen idag?

 3. Petter Beyer permalink

  Bama vet godt at vi ikke skal ha noe fra Israel, og det får vi ikke heller. Takk og pris. Hvor finner jeg mer om dette temaet, vann in the middle east? Men falsk merking? Skjer`a? Serrriøst lissom?

  • christopherhaatuft permalink

   Jeg bare googlet litt så fant jeg noen forskningsrapporter og generelle artikler.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: