Skip to content

Fra Facebook

desember 20, 2009

Masse gode innspill når jeg spør om tips til etiske matsaker i 2010:

Christopher Haatuft hvilke matrelaterte, etiske problemstillinger kan jeg ta opp i matspalten min i 2010? jeg kommer på store amerikanske firmaers inntog i hyllene, rødlisten for fisk, u-landsimport, noe mer? kom med innspill!

Kristine Øvrebø Skjulte stoffer i maten… Fett, sukker – allergi. Tilsettningsstoffer, konserveringsmidler. Økonomi og helse. Veldig behandlede råvarer, f.eks mel. Altså: hva er egentlig i maten og hvordan påvirker det oss fysisk og mentalt. 🙂 3 hours ago · Delete

AK Teigland 1. Nordmenn si tværande syting over matvareprisar når sanninga er at norsk mat er nest rimelegast i Europa etter Hellas – relatert til inntektsnivå.
2. Låge betalingar til norske råvareleverandørar grunna det typete, maktsjuke og totale detaljistleddet
3 hours ago · Delete

Kris Baggen Hva skal man spise om man vil tenke på miljøet? Er økologisk mat alltid bra? Får man bare spise grønnsaker? Lokalt eller import fra Afrika? Kan vi være med å påvirke for en mer rettferdig verdenshandel? 2 hours ago · Delete

Marianne Hovdan Sentralisering av kjøttindustrien og e-coli? Kjekke greier. dersom du ikke har lest «Fast Food Nation» (Eric Schlosser) enda anbefales den. Har også «Food Politics» (Marion Nestle) i hylla bokhyllen min – har ikke lest den enda, men skal være bra. about an hour ago · Delete

Christopher Haatuft masse gode poenger her! @Kristine, tenkte å ta for meg litt av det som kan snike seg inn i maten i forhold til tilsetningstoffer fra store firmaer. fks mais i amerikanske produkter er mest sannsynlig GM
@AK Det er et kjempepoeng. Vi har aldri brukt s… See Moreå liten del av inntekten vår til mat i historien, samtidig som alt skal alltid bli billigere. Og handelsmafiaen er skyteskive nr.1!
@Kris Lokal og import fra Afrika er et vanskelig tema som jeg kan for lite om. Monsanto jobber for å innføre GM mais og soya i matprogrammene i uland, fordi de gjir større avlinger. derimot så trenger de masse olje og store landområder for å være effektiv. lokal selvforsyning tror jeg er nøkkelen i Afrika, ikke store monokulturer eid av amerikanske firmaer.
@Marianne sant, færre og færre slakterier og vanskeligere sporing. Du bør lese The Omnivores Dilemma av Michael Pollan. Tidenes matpolitiske bok… 2 minutes ago · Delete

Advertisements

From → Uncategorized

2 kommentarer
  1. Line B. Iversen permalink

    Aromastoffer. Fremstillingen av disse, og hva de faktisk inneholder – er i stor grad unndratt all kontroll. Oppskriftene voktes som parfymeoppskrifter (finnes en stor aromafabrikk i Grasse). I tillegg til å være smaksperverterende er de også etter all sannsynlighet direkte skadelige. Mange forskere knytter eksplosjonen av allergier (særlig det siste tiåret) til disse, men forskere og leger og andre får ikke tilgang til ingredienslistene. Skandaløst. Og ekkelt.

  2. christopherhaatuft permalink

    Tror det var et kapittel om dette i Fast Food Nation. En forklaring på hva de forskjellige e-stoffene er sammen med vanlige tilsetningsstoffer hadde sikkert vært interessant. Noe er skadelig, noe helt naturlig og noe sikkert ulovlig så snart vi finner ut hva det er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: